Veelgestelde vragen: Weegapparatuur

1. Welke weegschalen zijn er?

Wat is een winkelweegschaal?

Een winkelweegschaal of systeemweegschaal is in feite een combinatie tussen een reguliere (controle)weegschaal en een kassasysteem. Met een winkelweegschaal kun je naast wegen in principe alles doen wat je met een kassasysteem ook kunt zoals verkopen aanslaan, bonnen en etiketten printen, artikelen scannen en jouw verkoop geschiedenis registreren en administreren.

Wat is een controleweegschaal?

Een controleweegschaal wordt in de markt gezien als een eenvoudige weegschaal gebruikt om het gewicht te controleren. Controle weegschalen worden in de retail en horeca bijvoorbeeld gebruikt om recepten af te wegen. Controle weegschalen kunnen diverse functies hebben zoals een tarra-functie, gewicht-hold functie en meer.

Wat is een rekenweegschaal?

Een rekenweegschaal is een weegschaal waarmee prijzen berekend kunnen worden op basis van gewicht, vandaar de benaming ‘reken’weegschaal. Een rekenweegschaal beschikt veelal over plu-toetsen waarmee je een kilo prijs aangeeft, zodra het desbetreffende product op de weegschaal wordt gelegd wordt op basis van het gewicht en de prijs berekend. Omdat rekenweegschalen direct worden ingezet tijdens de verkoop is een ijking vaak vereist.

Wat is een precisieweegschaal?

Een precisieweegschaal is een weegschaal die het gewicht met een grotere nauwkeurigheid meet dan 3000 delen. Als voorbeeld: een weegschaal met een weegvermogen van 15 kilo zal doorgaans tot op 5 gram nauwkeurig kunnen wegen. 15 kilo = 15.000 eenheden (gram) / 3000 eenheden (gram) = 5 eenheden (gram). Een precisie weegschaal kan soms wel tot op 40.000 eenheden wegen. Precisieweegschalen worden binnen de retail vaak ingezet voor het afwegen van recepten en medicijnen.

Wat is een telweegschaal?

Een telweegschaal stelt je in staat voorwerpen of artikelen te tellen op basis van gewicht. Je voert een vast gewicht in per artikel of voorwerp op de weegschaal waardoor de weegschaal automatisch voor je telt hoeveel van deze artikelen of voorwerpen op de weegschaal zijn geplaatst. Veelal beschikken telweegschalen ook over een tarra-functie waardoor je eenvoudig het gewicht van een schaal of bakje van het gewicht aftrekt.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel hem hieronder!