Barcodescanners: ‘Wat zijn de verschillen en welke kies ik?’
Tegenwoordig zijn barcodescanners onmisbaar in het afrekenproces en dragen bij aan de snelheid waarmee caissière en verkopers een transactie kunnen verwerken. Naast het scannen van producten aan de kassa kan een barcodescanner ook voor andere doeleinden gebruikt worden zoals het scannen van klantkaarten of het afboeken van derving. Ben jij opzoek naar een barcodescanner maar weet je nog niet precies welk type of soort je nodig hebt? Lees dan verder!
Gebruik onderstaande links voor snelle navigatie op deze pagina:
Liever contact met een van onze productexperts? Neem klik dan hier!
Weda Barcodescanner op statief
Hoe werkt een barcode scanner?
Zoals de naam al aangeeft scant een barcodescanner een barcode. De traditionele barcode bestaat uit een reeks zwarte streepjes met hiertussen witte ruimtes. De afstand tussen twee streepjes en de breedte van de streepjes worden herkend door de barcodescanner en vertaald naar een binaire code, bestaande uit allemaal 1’en en 0’en.
De computer of het besturingssysteem waar de scanner aan gekoppeld is vertaalt de 1’en en 0’en naar een reeks cijfers die gelijkstaan aan de artikelcode van het product. De computer gaat hierna deze artikelcode opzoeken in de productdatabase en geeft dan bijvoorbeeld de bijbehorende prijs op!
De EAN-13 Code zoals hiernaast wordt gebruikt binnen de retail en is de standaard binnen de Benelux. De EAN-13 Code betreft een ‘een dimensionale barcode’, de scancode hoeft enkel over de breedte van de scancode gescand te worden. Het maakt voor de (rode) scanlijn dus niet uit hoe hoog of laag deze wordt geplaatst, als deze maar de hele breedte van de sticker kan identificeren.
Voorbeeld: EAN-13 Barcode (gebruikt voor artikelen in de supermarkt)
De EAN-13 is een 1-Dimensionale scancode.
Voorbeeld: QR-Code die verwijst naar weda-com.bearwithus.nl
Een QR-Code is een 2-Dimensionale scancode en kan tot wel 7.000 tekens vertegenwoordigen.
Verschillende bar- en scancodes
Er zijn veel verschillende soorten bar- en scancodes en ieder van deze codes kan gezien worden als een ‘eigen taal’. De reden om meerdere soorten scancodes te gebruiken komt voort uit de verschillende werkvelden waarbinnen de codes worden gebruikt.
Zo is de EAN-13 barcode (producten in de supermarkt maken hier gebruik van) veel gebruikt binnen de retail maar zijn er ook specifieke codes voor bijvoorbeeld boeken: EAN-3 of de KIX-code die PostNL gebruikt voor het scannen van haar post.
Al deze codes zijn op een andere manier opgebouwd en hebben ook allemaal hun eigen uiterlijk. Een mooi voorbeeld is de QR-code, deze is de laatste jaren enorm populair geworden en is met veel barcodescanners ook af te lezen. De QR-code betreft een 2D of 2-dimensionale scancode omdat de scanner de hele afbeelding nodig heeft om deze te kunnen identificeren.
Welke Barcodescanner heb ik nodig voor mijn werkzaamheden?
Nu we hierboven hebben ingezoomd op de werking van barcodescanners en de verschillende soorten scancodes kan er een keuze gemaakt worden de meest geschikte barcodescanner. Hieronder ons advies!
1-lijn scanner
Met een 1-lijn scanners kunnen 1-dimensionale scancode (zoals de EAN-13) worden herkend. Deze scanners zijn dan ook uitermate geschikt voor het scannen van producten en artikelen aan de kassa.
Vaak wordt er bij 1-lijn scanners gekozen voor de uitvoering ‘handscanner’ waarmee vrij bewogen kan worden. Dit is noodzakelijk vanwege de scanlijn die horizontaal geplaatst moet worden op de scancode (in het artikel bovenaan de pagina wordt dit toegelicht).
1-lijn scanners zijn vooral gericht op gemak ”even snel een product scannen” en zijn in vergelijking tot meerlijns scanners vaak goedkoper geprijsd.
Kies wel voor een 1-lijn scanner wanneer: er af en toe artikelen worden gescand tijdens het afrekenen.
Kies niet voor een 1-lijn scanner wanneer: je 2-dimensionale scancodes wilt scannen of wanneer een groot deel het productassortiment bestaat uit scanartikelen.
Let op: met een 1-lijn scanner kunnen alleen 1-dimensionale scancodes worden herkend.
Meerlijns scanner
Met een meerlijns scanner kunnen zowel 1-dimensionale scancode (zoals de EAN-13) en 2-dimenstionale scancodes (zoals de QR-code) worden herkend. Deze scanners zijn dan ook geschikt voor meerdere doeleinden en toepassingen. Zo maken diverse loyaliteitsprogramma’s waarbij klanten punten kunnen sparen gebruik van QR-codes of andere 2-dimensionale scancodes. Een meerlijns scanner is hiervoor dan ook noodzakelijk.
Meerlijns scanners kunnen in 360 graden scancodes aflezen. Het is dan ook niet noodzakelijk (zoals bij een 1-lijn scanner) de scancode horizontaal op de streepjes te richten. Dit scheelt aanzienlijk in scansnelheid en is dan ook ideaal voor winkels waar veel scanartikelen worden verkocht. In de praktijk zien we dan ook dat meerlijns scanner vaak een gefixeerde positie op de toonbank krijgen of op een statief worden geplaatst zodat de artikele als het waren langs de scanner worden ‘geschoven’, net als in de supermarkt.
Kies wel voor een 2-lijn scanner wanneer: je meerdere soorten scancodes wilt gaan scannen en/of wanneer je relatief veel scanartikelen in het assortiment hebt (gemakkelijker en sneller scannen).
Kies niet voor een meerlijns scanner wanneer: je slechts een handvol scanartikelen hebt en minder geld wilt uitgeven aan een scanner (meerlijns scanners zijn over het algemeen hoger geprijsd).
Let op: met een meerlijns scanner kan je zowel 1-dimensionale als 2-dimensionale scancodes scannen.
Interesse in een barcode scanner?
De barcode scanners die wij aanbieden in ons assortiment zijn in staat een groot aantal barcodes te herkennen en zijn geschikt voor o.a. winkels, marktkramen en de food-industrie. Wij adviseren u graag vrijblijvend over het gebruik en de voordelen die een scanner uw onderneming kan bieden.
Geïnteresseerd? Laat het ons weten via e-mail of neem telefonisch contact met ons op!
Inspiratie: Voorverpakken
Tijd besparen met scanartikelen en voorverpakken!
Met een barcodescanner wordt het makkelijk om voorverpakte artikelen te verkopen in uw winkel. In combinatie met een etiketteermachine of een weegschaal die over een etiketprinter beschikt kunt u eenvoudig zelf uw artikelen afwegen en voorzien van een etiket met productinformatie en unieke barcode.
Artikelen voorverpakken kan aanzienlijk schelen in tijd en kosten wanneer dit proces in een keer achter elkaar wordt uitgevoerd in vergelijking met het inpakken tijdens de verkoop. Daarnaast hebben verkopers meer tijd over om de momenten dat het druk is. Het inpakwerk is al gedaan en het artikel hoeft enkel nog gescand te worden. De tijd die benodigd is om klanttransacties af te ronden wordt hiermee aanzienlijk verlaagd waardoor er meer klanten in eenzelfde tijdsperiode geholpen kunnen worden.