Het vinden van een geschikte professionele weegschaal kan veel in voet in de aarde hebben. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een geijkte weegschaal te gebruiken? Welke wetten en regels zijn er verbonden aan het gebruik van weegschalen voor professionele (lees: voor beroepsuitoefening) doeleinden? En waar voldoet een professionele weegschaal allemaal aan? 

Bij Weda hebben we al meer dan 70 jaar ervaring op het gebied van (professioneel)wegen. Hieronder lichten wij op basis van onze kennis aan u toe welke onderwerpen belangrijk zijn bij de aanschaf van een nieuwe en professionele weegschaal!

Wat verstaan we onder een professionele weegschaal?

Bij Weda verkopen wij (m.u.v. enkele personenweegschalen voor thuisgebruik) uitsluitend weegschalen voor professionele doeleinden, dit wil zeggen: weegschalen die geschikt zijn voor beroepsuitoefening. De kwaliteit van een weegschaal speelt hierin een belangrijke rol, huis-tuin-en-keukenweegschalen voldoen vaak niet aan de standaarden die benodigd zijn om dagelijks (intensief) nauwkeurig en betrouwbaar te kunnen wegen en werken.

Een professionele weegschaal voldoet bij ons aan de volgende aspecten:

 • Duurzaamheid: De weegschaal is ontworpen met hoogwaardig materiaal (kan tegen een stootje) en zijn geschikt om langere tijd mee te werken.
 • Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid: De weegschaal is (en blijft) nauwkeurig en betrouwbaar wegen, ook bij dagelijks intensief gebruik.
 • Functionaliteiten en features: er is aandacht besteed aan handige en noodzakelijke functionaliteiten en features. Denk aan roestvrijstalen plateau’s voor het gebruik in keukens of ingebouwde accu’s voor het gebruik om de markt.

Is een professionele weegschaal hetzelfde als een geijkte weegschaal?

Een professionele weegschaal hoeft niet altijd geijkt te zijn. Het ‘ijken’ van een weegschaal is een voorschrift vanuit de overheid die de betrouwbaarheid van een weegschaal garandeert wanneer er bijvoorbeeld over gehandeld wordt of wanneer deze wordt gebruikt om medicijnen samen te stellen. Voor intern gebruik of het afwegen van bijvoorbeeld recepten is het vaak niet noodzakelijk een geijkte weegschaal te hebben, maar toch kan het zijn dat je wel een professioneel toestel wilt hebben om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid te waarborgen en je niet om de maand een nieuwe weegschaal wilt kopen.

 

Wanneer heb ik een geijkte weegschaal nodig?

Hieronder lichten wij toe wanneer een geijkte weegschaal een vereiste is:

 • De weegschaal wordt gebruikt voor handelsdoeleinden:
  • Wanneer je prijzen berekend op basis van het gewicht van een product of artikel. Verkoop je bijvoorbeeld kaas met een prijs die wordt bepaald op basis van het gewicht? Dan heb je een geijkte weegschaal nodig, dit verzekerd de verkopende partij en de aankopende partij dat het gewicht ‘klopt’ en dat de prijs daadwerkelijk is gebaseerd op het gewicht van het artikel.
 • De weegschaal wordt gebruikt bij de productie of het afwegen van medicijnen en geneesmiddelen:
  • Het afwegen van medicijnen of geneesmiddelen vereist een grote mate van nauwkeurigheid. Een geijkte weegschaal is hier dan ook noodzakelijk
 • De weegschaal wordt gebruikt als medisch hulpmiddel:
  • Denk aan het afwegen van personen in ziekenhuizen alvorens men medicijnen krijgt toegediend.
 • De weegschaal wordt gebruikt op (vloei)stoffen af te wegen waarin de overheid of een onafhankelijke instantie een regulerende rol heeft opgenomen.

Wanneer je dagelijks gebruik maakt van een weegschaal, of dit nu is om handel over te drijven of om snel een recept af te wegen, is het raadzaam te investeren in de kwaliteit van de weegschaal (zowel voor geijkte als niet geijkte weegschalen). Op de lange termijn verzeker je hiermee van betrouwbare wegingen en een hoge mate van nauwkeurigheid.

 

Mocht u twijfelen of u een geijkte weegschaal benodigd heeft, of wilt u advies ontvangen bij de aanschaf van een weegschaal? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Hulp nodig?

Vragen over een van onze producten?

 

Laat een bericht achter of kom direct in contact met een van onze productexperts!

Advies aanvragen