Etiketteren en voorverpakken

Wanneer je als onderneming je eigen voedingsmiddelen gaat voorverpakken bestemt voor de verkoop aan particulieren of bedrijven is het van belang deze te voorzien van etiketten of labels met de juiste (voedings)informatie. Het opstellen van een etiket wordt dan ook vaak als een grote uitdaging gezien, welke informatie moet er bijvoorbeeld op een etiket komen? En hoe zorg je dat deze informatie ook daadwerkelijk op het etiket verschijnt?

Bij Weda hebben wij dagelijks te maken met vragen omtrent voorverpakken en etiketteren en hebben daarom de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet!

 

Wanneer moeten voedingsmiddelen worden voorzien van etiketten met voedingsinformatie?

In de wet omtrent voedselinformatie stelt eisen aan de informatie die op het etiket van voedingsmiddelen moet komen te staan. Wat er wel en niet op het etiket moet staan, hangt af van hoe het product is verpakt. Voor producten die ‘vers van het mes zijn’ zoals een gesneden stuk kaas bij de kaasboer of een bakje kibbeling bij de visboer gelden andere regels. Het Handboek etikettering van levensmiddelen beschrijft dit als volgt:

Niet-voorverpakte/onverpakte levensmiddelen zijn levensmiddelen die op de
plaats van verkoop op verzoek van de consument worden verpakt of
levensmiddelen die met het oog op onmiddellijke verkoop op de plaats van
verkoop worden verpakt. In de praktijk gaat dit om levensmiddelen met een
hoge omloopsnelheid.” 

Niet-voorverpakte artikelen hoeven niet te worden voorzien van etiketten, wel is het van belang dat de winkelier of verkoper informatie deelt over mogelijk allergene of bereidingswijzen van deze producten.

 

Etiketinformatie voorverpakte voedingsmiddelen

Wanneer je voorverpakte artikelen (levensmiddelen) verkoopt of produceert moeten deze voorzien zijn van een etiket met daarop de volgende informatie:

  • Naam van het levensmiddel
  • Lijst met ingrediënten
  • Allergenen (indien van toepassing)
  • Hoeveelheid van de ingrediënten (als dit in de benaming of afbeelding van het product zit)
  • Netto hoeveelheid van het product
  • Houdbaarheidsdatum (ten minste houdbaar tot of te gebruiken tot)
  • Bijzondere bewaarvoorschriften of gebruiksvoorwaarden
  • Naam en contactgegevens van de fabrikant of verkoper/importeur
  • Een gebruiksaanwijzing, als het product moeilijk te gebruiken is zonder gebruiksaanwijzing
  • Land van oorsprong of plaats van herkomst
  • Alcoholpercentage (indien meer dan 1,2 % alcohol)
  • Voedingswaardevermelding

Naast bovenstaande informatie zijn er nog aanvullende regels die terug moeten komen zoals voedingsclaims (light of natrium-arm), herkomst van voeding (indien artikel voor meer dan 50% uit dierlijke bestanddelen bestaat), gebruik van GMO’s en keurmerken of certificeringen m.b.t. biologische voedingsmiddelen.  

Een voorbeeld van een standaard 2-delig etiket met voedingswaarden en een barcode

Voedingswaarden:

Het is verplicht om voedingswaarden te vermelden op een etiket in de vorm van energie (calorieën) en 6 verplichte voedingsstoffen: (vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout) en dit moet altijd per 100 gram of 100 milliliter worden weergegeven zodat de voedingswaarden van producten goed met elkaar vergeleken kunnen worden

Allergenen

In sommige artikelen kunnen ingrediënten verwerkt zijn die voor een allergische reactie kunnen zorgen. Deze allergenen, zoals schaaldieren, noten of melk dienen op het etiket vermeld te worden. Deze regelgeving geldt voor de 14 allergenen op de EU-lijst. Wanneer er niet voorverpakte artikelen (levensmiddelen) verkoopt (op de markt of horeca) moet u de klant duidelijke informatie geven over de allergenen in het product.

Vermelden van ‘claims’ en/of ‘beloften’

Produceert u bijvoorbeeld biologische artikelen en wilt u dit graag op uw etiket vermelden? Dat kan in veel gevallen door u te laten controleren door een onafhankelijk inspectiebureau. Ongeacht het soort claim of belofte dat u wilt vermelden op uw etiket, houd er rekening mee dat hier strenge aan zijn verbonden die worden opgelegd door de overheid!

Traceability: herkomst en batchnummers

Voor producten die voor meer dan 50% uit dierlijke bestandsdelen bestaan is het noodzakelijk om informatie te verstrekken over de herkomst van deze ingrediënten, zoals het land van herkomst (en vangst- of kweekgebied voor zeedieren). Voor producten die niet worden verkocht op de plaats waar deze worden verpakt is het tevens noodzakelijk een lotcode mee te geven. Tevens is het noodzakelijk een batchnummer te vermelden op het etiket indien er in een B2B setting wordt verkocht.

Apparatuur en software

Bent u opzoek naar een oplossing voor uw onderneming of bedrijf gerelateerd aan etiketteren, wegen, sorteren of een combinatie hiervan? Bij Weda bent u aan het juiste adres. Ons brede assortiment is toereikend voor etiketteren en wegen in brede zin, van marktkraam en winkel, tot zelfproductie, groothandel en zelfs industrie! (Bekijk het assortiment etiketteermachines).

 

Bekijk de Weda LP-500 Etiketteermachine