Etiketteren en voorverpakken

Tegenwoordig kiezen steeds meer speciaalzaken (slagerijen, groentewinkels, bakkerijen, delicatesse winkels, etc.), supermarkten en zelfs leveranciers en groothandelaren om producten zelf voor te verpakken. Er is een stijgende trend in de vraag naar ambachtelijke en verse producten. Door zelf gerechten te bereiden en voor te verpakken wordt beter ingespeeld op de vraag van de consument. Belangrijk hierin is het correct etiketteren van deze producten, er zijn namelijk strenge regels verbonden aan de informatie die wel en niet weergegeven dient te worden op een etiket.

Etiketinformatie (levensmiddelen) 

Wanneer u voorverpakte artikelen (levensmiddelen) verkoopt of produceert moeten deze voorzien zijn van een etiket met daarop onder meer:

  • Naam van het product (bestaande naam of de naam die u aan het product heeft toegewezen)
  • Naam en adres van de producent
  • Ingrediënten
  • Houdbaarheidsdatum
  • E-nummers
  • Productiecode of partijcode
  • Hoeveelheid (in de verpakking)

Alle informatie moet duidelijk lees- en vindbaar zijn. Hierbij is het bij wet verboden om informatie weg te laten of informatie te gebruiken die de consument kan misleiden. Hiernaast is het ook noodzakelijk dat alle verplichte etiketinformatie online beschikbaar is. De benodigde informatie die vermeld moet worden op etiketten van levensmiddelen staat toegelicht in het handboek ‘etikettering van levensmiddelen’ dat door de overheid is opgesteld.

Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/etikettering-van-levensmiddelen.

 

Allergenen

In sommige artikelen kunnen ingrediënten verwerkt zijn die voor een allergische reactie kunnen zorgen. Deze allergenen, zoals schaaldieren, noten of melk dienen op het etiket vermeld te worden. Deze regelgeving geldt voor de 14 allergenen op de EU-lijst. Wanneer er niet voorverpakte artikelen (levensmiddelen) verkoopt (op de markt of horeca) moet u de klant duidelijke informatie geven over de allergenen in het product.

Vermelden van ‘claims’ en/of ‘beloften’

Produceert u bijvoorbeeld biologische artikelen en wilt u dit graag op uw etiket vermelden? Dat kan in veel gevallen door u te laten controleren door een onafhankelijk inspectiebureau. Ongeacht het soort claim of belofte dat u wilt vermelden op uw etiket, houd er rekening mee dat hier strenge aan zijn verbonden die worden opgelegd door de overheid! 

Opzoek naar etiketteermachines of advies hierover? 

Bent u opzoek naar een oplossing voor uw onderneming of bedrijf gerelateerd aan etiketteren, wegen, sorteren of een combinatie hiervan? Bij Weda bent u aan het juiste adres. Ons brede assortiment is toereikend voor etiketteren en wegen in brede zin, van marktkraam en winkel, tot zelfproductie, groothandel en zelfs industrie! (Bekijk het assortiment etiketteermachines).

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op via:

Tel. 035 6955055

Mail: info@weda-com.bearwithus.nl

Of vul het contactformulier in.